Hastanelerimiz

Bilgi:

Sağlık Bakanlığı Tarafından Yapılan Sağlıkta Kalite Değerlendirmesinde Son 6 Yıldır Mersin'de En Yüksek Puanı Almanın Grurunu Yaşıyoruz.

Detay

Özel Yenişehir Hastanesi

Yrd. Doç. Dr. Öznur Karaer Bozkurt

1972 Mut-İçel doğumlu olan Dr. Öznur KARAER BOZKURT, 1990 yılında İçel Anadolu Lisesi’nden ve 1996 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, 2001 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ihtisasını tamamlayıp Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ünvanını almıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile Finlandiya Turku Üniversitesi’nde bilimsel araştırma çalışmaları yürütmüştür. İhtisasını bitirdikten sonra aynı üniversitede 2.5 yıl uzman ve yardımcı doçent olarak çalıştıktan sonra, 2004-2017 yıllarında Özel Doğuş-Tanrıöver Hastanesi’nde çalışmştır. 2017 yılı Nisan ayında Özel Yenişehir Hastanesi’nde çalışmaya başlamıştır.

Yurt dışı ve yurt içi bilimsel dergilerde yayınlanmış makaleleri ve çok sayıda bilimsel tebliği bulunan Dr. KARAER BOZKURT, iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Dr. Öznur KARAER BOZKURT evli olup Alp ve Emre adında iki evlat sahibidir.

Makale: Vajinal İnfeksiyonlar

Kadınların kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına başvurmalarına en sık yol açan rahatsızlık vajinal akıntılardır. Vajinitler yani vajina infeksiyonları, mantar, parazit veya bakteri infeksiyonlarına bağlı olarak meydana gelirler. Bazı durumlarda bu etkenlerin ikisi veya tümü birden enfeksiyon yaratır.

Kadınların yaklaşık %75'i hayatlarında en az bir kez, önemli bir kısmı ise senede iki veya daha fazla vajinal mantar infeksiyonu atağı geçirirler. Yaz aylarında genital bölgenin terlemeye bağlı nemli kalması ile vajinal mantar infeksiyonlarında artış görülür. Vajinal florada normalde mantar bulunur, vajinal bölgede asidik ortamı sağlayan laktobasiller (Döderlein basilleri-faydalı bakteriler) ile dengede olduklarından infeksiyon oluşmaz.

Antibiyotik kullanımı, gebelik, şeker hastalığı ve bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olan birtakım hastalıklarda, laktobasil sayısı azalır ve vajinal mantar görülme riski artar. Özellikle yaz aylarında ise genital bölgenin nemli kalmasına sebep olan sentetik çamaşırlar, dar pantolonlar da mantar infeksiyonu riskini arttırır. Bunların dışında yine yaz aylarında ve özellikle havuz sonrası bu şikayetlerin arttığı görülmektedir. Burada sebep sanılanın aksine havuzdan mantar bulaşması değil, havuz suyundaki klorun vagen florasındaki yararlı bakterileri öldürmesi sonucu varolan mantar sporlarının aktif hale gelmesidir.

Vajinal mantar infeksiyonunun en sık görülen belirtisi, kaşıntı ve vajinada yanma hissidir. Bu durumda dış genital organlarda kızarıklık ve ödem meydana gelir. Mantar hastalıklarında oluşan kaşıntı genellikle çok şiddetlidir. Bazen kaşımaya bağlı olarak o bölgenin derisinde sıyrıklar ve küçük kanamalar dahi oluşabilir. Genellikle hastalarda beyaz renkli, kokusuz, süt kesiği kıvamında denilen akıntı da görülebilir. Bu belirtilere ek olarak şiddetli mantar infeksiyonlarında idrar yaparken yanma, idrarın değdiği bölgelerde sızlama ve cinsel ilişki esnasında ağrı oluşabilir.

Kadınlarda oldukça sık olarak rastlanan bu tür enfeksiyonlar; vajinal fitiller, kremler ve gerektiği durumda ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilebilir, semptomlar ise 1-2 gün içinde gerileyebilir. Hastaya oldukça sıkıntılı günler yaşatabilen bu enfeksiyondan korunmak için basit birkaç önlem oldukça yararlı olabilir. Öncellikle genital bölgenin ıslak ve nemli kalmasını önlemek için sentetik çamaşırlar ve dar kıyafetler giymekten kaçınılmalı, pamuklu ve rahat iç çamaşırlar tercih edilmelidir.

Ayrıca genital bölgenin temizliği için normal sabun, parfümlü kozmetik ürünleri gibi tahrişe yola açabilecek temizlik ürünlerini değil, bu bölge için özel üretilmiş sabunlar kullanılmalıdır. Bunların dışında yaz aylarında havuz sonrası genital bölgenin kuru kalması için kadınların ıslak mayo veya bikini ile kalmamaları, klorlu sudan arınmak için de havuz sonrası duş almaları gerekmektedir. Kadınlar, kendilerinde herhangi bir zamanda gelişen akıntı, kaşıntı ve yanma gibi şikayetleri ciddiye almalı, herhangi bir sorunda kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalıdırlar.

Trikomonas enfeksiyonu paraziter kaynaklı cinsel yolla bulasan hastalıktır. Sıklıkla vajinit ve rahim ağzı infeksiyonu yapmakla beraber son zamanlarda erken doğum, gebelikte zarların erken açılması, üst genital sistemde ameliyat sonrası enfeksiyonların oluşum mekanizmalarında adı geçmektedir. Çok sayıda cinsel partnerin olması, bariyer ya da hormonal kontrol yöntemlerinin kullanılmaması, daha önceden cinsel yolla bulaşan hastalık geçirmiş olması enfeksiyon riskini arttırır. Bulaşma oranı ilişkiyi izleyen 48 saat içinde kadınlarda %85 iken erkeklerde %70 tir. %50 olguda enfeksiyon belirti göstermez. Akıntı enfekte olmuş kadınların %50-75'nde mevcuttur. Klasik olarak tarif edilen köpüklü sarı-yeşil akıntı bu hastaların yarısından azında görülmektedir. Akıntıya karsı bağışıklık oluşmaz..Olguların %90'nda vajen PH'ı artar. Enfeksiyonun tanısı taze preparat ya da pap smear ile konur.Cinsel yolla bulaşabilen bir hastalık oldugu için eşli tedavi gerektirir.

Atrofik vajinit, menopozal dönemdeki kadınlarda görülen östrojen hormonunun eksikliğinden  kaynaklanan, yüzeyel salgı bezlerinden salgıların azalması, vajina epitelinde incelme, elastikiyetinde ve kayganlığında azalmayla kendini gösteren bir klinik durumdur. Zamanla vajinal kuruluk, cinsel ilişkide ağrı, hassasiyet gelişebilir. Hormonal desteğini yitirmiş vajen dokusunda ikincil enfeksiyonlar sıktır.Tedavide topikal östrojenli kremler ya da tabletler,vajinal kayganlaştırıcılar kullanılır.

Mikoplazmalar ne bakteri ne de virüs kategorisine uymayan farklı organizmalardır. Genital mikoplazma enfeksiyonları normal boğaz ve genital florada bulunan az miktardaki mikoplazmaların cinsel temas sonrası sayılarının artması ve kolonize olmalarıyla oluşur. Tekrarlayan düşüklerde yer alabilecekleri düşünülmektedir.Tanıda servikal kültür kullanılır. Tedavide doksisiklinle iki hafta süre ile eşli tedavi uygulanır.

Akıntılarla ilgili en önemli olan konu; normal ve anormal akıntıyı tanımak ve akıntılı hastalıklara neden olabilecek kişisel alışkanlıklar ve hijenik hatalardan kurtulmaktır. Akıntılı hastalıklara yakalanmamak için;

  • İlşikiden ve adet kanaması bittikten sonra, vajina içi yıkanmamalıdır (vajinal duş).
  • Tuvalette temizlik önden arkaya doğru yapılmalıdır.
  • Banyo, havuz, sauna ve egzersizden sonra ıslak, terli çamaşır veya mayolar vücutta uzun süre kalmamalıdır.
  • Havuz, hamam, sauna , küvet ve her gibi ortak kullanılan yerlerin temizliğinden emin olunmalıdır.
  • Eğer çok eşli bir cinsel yaşam varsa , prezervatif ile korunmalıdır.
  • İç çamaşırlar doğal (pamuklu) maddelerden üretilmiş olmalıdır.
  • Vajinal tampon ve pedler sık sık değiştirilmelidir.
  • Koku için vajen girişinde deodoran, parfüm veya sabunlar (nötral pH ‘lı ve doktor önerisyle alınanlar dışında) kullanılmamalıdır.
  • Dar pantolon, sıkı iç çamaşırları kullanılmamalıdır.
  • Düzenli pap-smear testi yaptırılmalıdır.
  • Şeker Hastalığı varsa kontrol altında tutulmalıdır. Tatlandırıcı kullanımına bağlı daha sık mantar enfeksiyonları olduğu ifade edilmektedir. Ancak bu sıklıkla, kullanım nedeni olan şeker hastalığına da bağlı olabilir.
  • Yaz ve tatil aylarında yukarıdaki önerilere uymak zorlaştığından, yazın vajinal akıntılara daha sık rastlanılabilir. Bu nedenle hijyenik kurallara her zaman büyük bir dikkatle uyulmalıdır.
Sosyal Medya :

Gösterim: 4580

Online Hızlı İşlemler

Online işlemler bölümünden kolay ve hızlı şekilde randevu alabilir,
tahlil sonuçlarınıza erişebilirsiniz.

Erdemli Yenişehir Hastanesi Bizi Arayın Online Laboratuvar Online Randevu